Menu:

Is uw AED goed beschermd tegen de kou? Temperaturen onder het vriespunt – zoals we die momenteel hebben in Nederland – kunnen gevolgen hebben voor de werking van de AED. Vooral batterijen en elektroden zijn gevoelig voor kou. Het is daarom verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen en de defibrillator te beschermen. Ook een extra controle van de AED na de vorstperiode kan geen kwaad.

Weersinvloeden

Een AED buiten plaatsen zodat iedereen er in de buurt gebruik van kan maken in geval van nood is een heel mooi initiatief. Hoe meer mensen gebruik kunnen maken van de levensreddende apparaten hoe beter, maar er zitten ook nadelen aan. Apparaten die buiten hangen zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen.

Producenten adviseren daarom om de AED altijd in een verwarmde buitenkast te hangen. Maar zelfs die voorzorgsmaatregel biedt niet altijd de garantie dat de apparaten bij strenge vorst ook daadwerkelijk een levensreddende stroomstoot kunnen geven bij hartfalen. Controle kan dus van levensbelang zijn!

Als u de AED in een onverwarmde en niet geventileerde kast aan de gevel hangt heeft het apparaat veel te verduren. Tijdens een koude winternacht zijn temperaturen van 10 graden onder nul geen uitzondering en in de zomer met de volle zon op de kast is het net een broeikas en kan de temperatuur wel oplopen tot boven de 60 graden.

Batterijen en elektroden gevoelig voor kou

Daarnaast zijn de elektroden voorzien van een gel die de energie van de AED moet overbrengen op het lichaam van het slachtoffer. Deze geleidende gel is niet bestand tegen vorst en zal na enkele malen bevriezen en ontdooien gaan kristalliseren, waardoor de plakkracht en de geleidende werking niet meer afdoende is.

Voor de energievoorziening maken vrijwel alle AED’s tegenwoordig gebruik van lithium batterijen die ook zeer slecht tegen de kou kunnen. De oplaadtijd van de condensator neemt aanzienlijk toe naarmate het kouder is, doordat de kracht van de accu afneemt. 

Tips

Bron: AED Partner