Menu:
Angela Faro-Spin, Ria Vos, Heidi Wolters en Gea Bles maakten zich hard voor een AED in hun buurt. (Foto Lenus van der Broek)

Buurtbelang Lindewijk in Wolvega beschikt sinds begin dit jaar over een eigen AED. Ondernemers en particulieren uit de wijk brachten samen het geld bij elkaar dat nodig was om het levensreddende apparaat aan te schaffen.

Advies van deBesteAEDwinkel

Lindewijk klopte voor advies en aanschaf van de AED aan bij deBesteAEDwinkel. Dat was een bewuste keuze want de wijkbewoners wilden het beste van het beste. Vaak komen buurtverenigingen die een AED willen kopen in eerste instantie uit bij de Hartstichting voor informatie. De Hartstichting adviseert op de eigen website om verschillende offertes aan te vragen bij leveranciers. Zo kwam Lindewijk uit bij deBesteAEDwinkel.nl.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Buurtbelang Lindewijk

Het initiatief om een eigen AED aan te schaffen ontstond al vrij snel nadat de Stichting Buurtbelang Lindewijk werd opgericht in 2020. ‘Onder meer door corona heeft het wat langer geduurd dan eigenlijk de bedoeling was’, vertelt Heidi Wolters. ‘Het bestuur was in eerste instantie ook sceptisch omdat de AED die we wilden aanschaffen niet de goedkoopste was. Het idee kwam van een buurtgenoot die jarenlang op de ambulance heeft gewerkt en dus verstand van zaken heeft. We wilden echt een goed apparaat kopen. In ons geval een AED van het merk Zoll.’

Sponsoring en Dorpenfonds

Heidi, zelf communicatie-expert, ging aan de slag met een oproep in de nieuwsbrief van de buurt en een donatieverzoek op Facebook. De publiciteit leverde al snel positieve reacties op van particulieren en ondernemers die wilden sponsoren. Bovendien kwam er een financieel steuntje in de rug van het Dorpenfonds dat heel blij is met Buurtbelang Lindewijk ‘omdat deze nieuwe wijk de eigen verantwoordelijkheid oppakt’.

Met dank aan Martin de Vries (montage en installatie) en de familie Delfsma.

AED goed zichtbaar en bereikbaar

Begin 2022, twee jaar nadat het idee ontstond, is de AED opgehangen aan de woning van de familie Delfsma aan de Aurelia 23, in een stevige buitenkast. Zo is de AED beschermd tegen vandalisme en weersinvloeden. En het apparaat is goed bereikbaar en zichtbaar voor iedereen in de buurt. Binnenkort wordt er nog een bordje geplaatst met een pictogram en een pijl die aanwijst waar de defibrillator hangt. De bewoner van het adres is zelf burgerhulpverlener en krijgt een melding via HartslagNu.nl als het nodig is om de defibrillator in te zetten in de buurt.

HartslagNu.nl

HartslagNu is het reanimatie oproepsysteem in Nederland. Mensen die een reanimatiecursus BLS AED hebben gevolgd kunnen zich hier inschrijven als burgerhulpverlener. Tijdens een hartstilstand bij jou in de buurt, krijg je van HartslagNu een oproep op je mobiel (SMS) om te gaan reanimeren of de dichtstbijzijnde AED te halen.

Aanmelden kan via deze link https://mijnhartslagnu.nl/#/page/login

Foto’s: Lenus van der Broek