Menu:

ProRail en NS zijn woensdag 14 juli gestart met het plaatsen van 715 AED’s op stations in het hele land. De aftrap vond plaats op station Culemborg, daar staan nu twee nieuwe AED’s.

AED’s op alle stations NS

NS wil met het plaatsen van de defibrillatoren op alle stations een bijdragen leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Vorig jaar zomer bleek uit onderzoek dat er in Nederland nog steeds heel veel AED-loze zones zijn. Dit is een gebied zonder dag en nacht beschikbare AED’s in de buurt die zijn aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu.

Hartslag.nu

HartslagNu is het landelijke reanimatie oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Iedereen die een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich aanmelden bij HartslagNu. Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept het systeem burgerhulpverleners op die in de buurt van het slachtoffer zijn. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

Gratis reanimatiecursus

Op het plein voor station Culemborg organiseerden ProRail en NS woensdag ook een gratis reanimatiecursus. Op 12 stations in 12 verschillende provincies bieden ProRail en NS, in samenwerking met de AED-leverancier Fuego BV, komende tijd deze gratis reanimatietrainingen aan. Klik hier voor meer informatie over deze reanimatietrainingen. Deelnemers kunnen zich hierna opgeven als burgerhulpverlener. Zo willen ze aandacht vragen voor het netwerk van burgerhulpverleners en attenderen op de aanwezigheid van AED’s op het treinstation.

Minimaal één AED per station

Naar verwachting zijn alle treinstations over negen maanden uitgerust met de nieuwe AED’s. Bij alle stations in heel Nederland is dan minimaal één AED 24/7 beschikbaar die is aangemeld bij HartslagNu.

Bron: Nieuws.ns.nl